Jump to content


Check out our Community Blogs

Register and join over 40,000 other developers!


Recent Status Updates

View All Updates

Photo
- - - - -

Change a username?


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Prog

Prog

    CC Resident

  • Just Joined
  • PipPipPipPip
  • 95 posts

Posted 13 May 2008 - 06:13 AM

How can I change a username? I tried editing /etc/passwd but that just screwed me up. Is there anyway this can be done via the console?
  • 0

#2 Guest_Jordan_*

Guest_Jordan_*
  • Guest

Posted 14 May 2008 - 03:53 AM

You have to delete the user account and then recreate it. If you delete the user account it leaves the home directory so when you create the new account you can just "mv *" to the new home directory (don't forget to move the hidden directories).
  • 0

#3 Tor

Tor

    CC Devotee

  • Just Joined
  • PipPipPipPipPipPip
  • 448 posts

Posted 15 May 2008 - 03:56 AM

I figured changing the username in the passwd file would work. What happened when you did that?
  • 0

#4 Kaabi

Kaabi

    CC Resident

  • Just Joined
  • PipPipPipPip
  • 55 posts

Posted 21 May 2008 - 02:54 AM

That's not too bad, to simply have to delete and recreate the username. If you had to do it for a lot of usernames I could see how it might get tedious.
  • 0

#5 Prog

Prog

    CC Resident

  • Just Joined
  • PipPipPipPip
  • 95 posts

Posted 09 June 2008 - 08:14 AM

Is there a GUI that will do this for me?
  • 0

#6 TcM

TcM

    CC Mentor

  • VIP Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7563 posts

Posted 10 June 2008 - 09:37 AM

Most of the dirty work is done via text editing etc.. I doubt there is.
  • 0

#7 rumen

rumen

    CC Addict

  • Just Joined
  • PipPipPipPipPip
  • 102 posts

Posted 19 June 2008 - 07:52 AM

Is there a GUI that will do this for me?


Yup, there is. It just depends on your particular distro. Search through the options, you may find it somewhere.
  • 0

#8 Oigen

Oigen

    CC Addict

  • Just Joined
  • PipPipPipPipPip
  • 105 posts

Posted 22 June 2008 - 05:02 AM

I don't think there is. GUI's are for basic operations...
  • 0




Recommended from our users: Dynamic Network Monitoring from WhatsUp Gold from IPSwitch. Free Download